Richt op het werven van leerlingen
Schoolwebsites worden voornamelijk bekeken door oriënterende ouders die op zoek zijn naar de juiste school voor hun kind. Dit komt omdat vandaag de dag de meeste scholen werken met een ouderapp waarop alle info te vinden is voor hun kind. Zodoende zou het doel van de schoolwebsite dan ook het overtuigen van oriënterende ouders moeten zijn. Dit houdt niet in dat er geen algemene info op de schoolwebsite mag staan zoals schooltijden, vakantierooster, schoolgids, etc. Maar dit hoeft niet prominent getoond te worden.
Een wervende menustructuur
Een schoolwebsite moet dus gericht zijn op oriënterende ouders. Een goede navigatiestructuur helpt hierbij door als eerste menuknop (de homepagina niet meegerekend) informatie aan te bieden voor nieuwe leerlingen. Bij schoolwebsites die wij realiseren noemen we deze knop ook letterlijk "Nieuwe leerlingen" of "Schoolkeuze". Natuurlijk afhankelijk van de school en het soort onderwijs passen we vaak de volgende menustructuur toe:
- Home
- Nieuwe leerlingen / Schoolkeuze
- Onze school / Onderwijs
- Info
- Praktische vragen (optioneel)
- Contact
Onder de menuknop "Nieuwe leerlingen" passen we subpagina's toe met onderwerpen waarmee we oriënterende ouders informeren en helpen bij het maken van de juiste keuze. Denk hierbij aan de volgende pagina's:
- Een goede plek voor je kind
- Onderwijs in de onderbouw
- Voor het eerst naar school/Eerste schooldag
- Buitenschoolse opvang/Kinderopvang
- Ouders en kinderen aan het woord (ervaringen)
- Kennismaken en aanmelden
Na de menuknop "Nieuwe leerlingen" is "Onze school" belangrijk, waaronder pagina's worden geplaatst met onderwerpen waarmee een school zich onderscheidt. Naar deze onderwerpen wordt vaak verwezen op de pagina's die vallen onder "Nieuwe leerlingen". Aanvullend maar niet minder belangrijk zijn de pagina's "Missie en Visie" en "Het team".
Het fijne aan een goede navigatiestructuur is dat deze ook geplaatst kan worden aan de onderzijde van de website op iedere pagina. Dit heet in vakjargon de footer. Het grote voordeel hiervan is dat je op het einde van iedere pagina snel weer kan navigeren naar een ander onderwerp.
Bekijk voor meer informatie onze blog: 'De beste menustructuur voor een schoolwebsite'
Aanmeldformulier rondleiding of kennismaking
Wanneer je met je schoolwebsite focust op het werven van nieuwe leerlingen is het uiteindelijke doel om ouders met hun kind zich te laten aanmelden voor een rondleiding of kennismaking. Plaats daarom altijd een aanmeldformulier voor een kennismaking of rondleiding op de schoolwebsite en verwijst hier naar. Bijvoorbeeld door het volgende toe te passen:
- Het tonen van een opvallende "Maak kennis" of "Rondleiding" knop bovenaan de pagina naast het menu.
- Het tonen van een blok met afbeelding, tekst en knop in de footer.
Zo zorg je ervoor dat een bezoeker nooit hoeft te zoeken naar de mogelijkheden om kennis te maken.
Licht onderscheidende kenmerken uit
Wat maakt jouw school anders dan de scholen in de buurt? Waarmee maak je onderscheid? Toon deze onderscheidende kenmerken op je homepagina en link door naar pagina's waarop je meer over dit kenmerk vertelt. Deze kenmerken kunnen enorm helpen om een oriënterende ouder te overtuigen.
Gebruik authentiek beeldmateriaal
Door gebruik te maken van foto's en video's die op de school zelf zijn geschoten kan je op een authentieke manier de sfeer overbrengen van jouw school. Een mooie uitdaging is dan om het beeldmateriaal aan te laten sluiten bij de inhoud van de website. Bijvoorbeeld onder de pagina's "Nieuwe leerlingen" toon je kleuters en op de andere pagina's oudere leerlingen.
Een andere tip is om goede foto's van je team te maken. Bij voorkeur een profielfoto per medewerker die gepresenteerd kan worden op de schoolwebsite.
Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van stockfoto's. We zien dat hier veel gebruik van wordt gemaakt op schoolwebsites. Begrijpelijk, gezien het om privacyredenen uitdagend is om foto's te maken van kinderen en leerkrachten. Maar wanneer je eigen fotografie hebt kan je daarmee wel gelijk het verschil maken op je website.
Maak het persoonlijk
Door gebruik te maken van persoonlijke teksten kom je geloofwaardig en sympathiek over. Mooie voorbeelden hiervan zijn:
- Referenties van leerlingen of ouders over de school.
- Een directeur die zich voorstelt en de school enthousiast omschrijft.
- Een medewerker die de rondleidingen verzorgt die zich voorstelt en vertelt dat hij of zij niet kan wachten om jou en je kind rond te leiden in de school.
Vooral referenties helpen nieuwe ouders bij hun keuze. Soms kan een referentie net datgene zijn wat een oriënterende ouder wilt lezen waardoor de volgende stap een kennismaking is. Dit heet in vakjargon social proof.
Teampagina
Nog een manier om de schoolwebsite persoonlijk te maken is om op de teampagina een overzicht van het personeel met profielfoto, functie en de klas waar hij of zij les geeft te tonen. Aanvullend zou ieder personeelslid zich kunnen voorstellen, iets vertellen over hobby's of een uitspraak tonen in de vorm van een citaat.
Uit statistiek van zo'n 100 basisschool websites zien we dat de teampagina in de top 5 staat van meest bekeken pagina's. De moeite die het creëren van een persoonlijke teampagina wordt zeker door oriënterende ouders gewaardeerd.
Een speels ontwerp
Visueel moet de schoolwebsite de bezoeker aanspreken. We komen dan weer terug op de oriënterende ouder die een keuze voor zijn of haar kind moet maken. We maken dan ook graag gebruik van felle kleuren en ronde vormen om zo een speelse en vrolijke uitstraling te creëren.
Dit houdt niet in dat iedere website veel ronde vormen hoeft te bevatten. In eerste instantie kijken we altijd naar de huisstijl van de school. Wanneer het logo bijvoorbeeld straks en hoekig is, laten we dit terugkomen in de website om zo één geheel te creëren.
Beantwoord veelgestelde vragen
Het plaatsen van veelgestelde vragen op de schoolwebsite kan enorm helpen bij het snel vinden van bepaalde informatie. Denk hierbij aan informatie die ouders zoeken waarvan het kind al op school zit zoals:
- Wat zijn de schooltijden?
- Wanneer zijn de schoolvakanties?
- Mijn kind heeft een afspraak bij de tandarts, dokter, o.i.d, hoe geef ik dit door?
- Hoe meld ik mijn kind ziek?
- Hoe vraag ik verlof aan?
Of juist informatie voor oriënterende ouders zoals:
- Wat doen jullie tegen pesten?
- Wat wordt er gedaan op het gebied van cultuureducatie
Toe aan een nieuwe schoolwebsite?
Bekijk ons aanbod en ontdek de mogelijkheden die we voor jouw school of onderwijsorganisatie kunnen bieden.